7 lutego 2019 By RUNSTYLE, RZECZY, Slider With 763 Views

Altra Olympus 3.0. Recenzja

Moje spotkanie z marką Altra rozpoczynam od modelu Olympus 3.0. Jest grubo, a nawet najgrubiej! Polski dystrybutor marki – Runcentre.pl – przekazał mi bowiem do testów model Altry o największym stopniu amortyzacji. Czym wyróżnia się ten model i jak się w nim biega?

Autor: Andrzej Gałązka

Altra – marka butów obecna na polskim rynku od blisko dwóch lat – powstała w USA w 2009 roku. Idea Altry narodziła się w czasach, gdy Golden Harper, twórca marki, pracował w sklepie biegowym i wielu biegaczy opowiadało mu o swoich kontuzjach i problemach. Osobiste obserwacje Harpera zmotywowały go nie tylko do zmiany spojrzenia na buty do biegania, ale i do pierwszych kroków mających na celu stworzenie czegoś nowego. Początkowo – z pomocą zaprzyjaźnionego szewca – przerabiał buty swoich znajomych i klientów. Po tych doświadczeniach Golden Harper doszedł do wniosku, że buty przyjazne biegaczowi powinny mieć zerowy drop i budowę cholewki uwzględniającą kształt stopy.

Zero Drop i Foot Shape – DNA marki

Można powiedzieć, że Zero Drop® i Foot Shape® stanowią DNA marki i znajdziecie je – niezależnie od przeznaczenia czy innych konstrukcyjnych rozwiązań – w każdym modelu buta marki Altra.

  • Zero Drop® jest takim ukształtowaniem podeszwy, w którym pięta i przednia część stopy są na jednym poziomie. Przypomina to naturalne ułożenie stopy, gdy chodzimy boso. Podczas biegu takie ułożenie stopy odciąża kolana i ułatwia lądowanie na śródstopiu.
  • Foot Shape® z kolei polega na takim dopasowaniu kształtu buta do stopy, by palce układały się naturalnie i miały wystarczającą ilość miejsca.

Altra Olympus 3.0. Jest grubo, a nawet najgrubiej!

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Moje spotkanie z marką Altra rozpoczynam od modelu Olympus 3.0. Jest grubo, a nawet najgrubiej! Polski dystrybutor marki – Runcentre.pl – przekazał mi bowiem do testów model Altry o największym stopniu amortyzacji. Olympus 3.0 to but przeznaczony do biegania w terenie i tak jak każdy inny model Altry ma Zero Drop® i Foot Shape® oraz dodatkowo dużo amortyzacji.

Pierwsze, na co zwracamy uwagę i co rzuca się w oczy po otwarciu pudełka to właśnie gruba podeszwa (33 mm) oraz szerszy przód buta. Buty sprawiają wrażenie dużych i solidnych. Dodatkowo, kiedy patrzymy na but z boku jego design sugeruje, że mamy do czynienia z dużym dropem, a nie jego brakiem. Ale to tylko złudzenie wynikające ze sposobu zaprojektowania podeszwy. Jako że jest to pierwszy model Altry, z którym mam do czynienia, w pierwszej chwili obawiałem się, że buty będą za duże albo że będę musiał je mocno sznurować. Wybierając buty do biegania zamawiam zazwyczaj o numer za duże. Te jednak wydawały mi się naprawdę wielkie. Aż do pierwszego założenia…

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Po pierwszym założeniu – pomimo tego, że nie mam zbyt szerokiej stopy – okazało się, że buty dobrze leżą na stopie i są dobrze dopasowane, cholewka dobrze trzyma piętę i śródstopie, a palce mają sporo miejsca. Całość jest stabilna i nie ma poczucia przesuwania się stopy czy też niepotrzebnych luzów podczas biegania. Tym bardziej z tego modelu powinny być zadowoleni biegaczy z szerokimi stopami oraz ci, którzy mają problem z puchnącymi stopami podczas biegów ultra.

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Do uszycia cholewki użyto siateczkowego materiału o solidnym splocie. Materiał dodatkowo w niektórych miejscach wzmocniono gumowymi nadrukami. Z przodu – dla ochrony palców – mamy naszyte wzmocnienia, na które zachodzi fragment podeszwy.

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Dopełnieniem konstrukcji cholewki jest system „GaiterTrap”, który służy do mocowania getrów, czyli tzw stuptutów. Mocowanie to pasuje do wszystkich stuptutów w systemie GaiterTrap.

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Na umownym wykresie stopnia amortyzacji Altry, Olympusy 3.0 plasują się na najwyższej pozycji tzn. Max i ten max widać gołym okiem – widać, że pianki jest naprawdę dużo. W tym modelu użyto pianki EVA, podeszwowego klasyka znanego od lat. Kolejnym klasykiem wykorzystanym w podeszwie jest guma Vibram Mega Grip. W podeszwie zewnętrznej vibramowa guma jest zróżnicowana w zależności od miejsca – na zewnątrz jest twardsza, wewnątrz miększa, a w środkowej części mamy odkrytą piankę. Taka podeszwa zapewnia bardzo dobrą przyczepność w zróżnicowanym terenie zarówno na mokrej, jak i suchej nawierzchni.

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Recenzję Olympusów miałem rozpocząć od ich niecodziennego wyglądu, bo właśnie takie miałem odczucia, gdy je pierwszy raz zobaczyłem. Butów biegowych nie kupuje się jednak, „żeby wyglądały, ale żeby biegały”. Po kilku dniach biegania polubiłem właściwości tego modelu i przyzwyczaiłem się do wyglądu. Wspominam o tym tylko dlatego, że u osób, które nie znają tych butów ich wygląd wzbudza zainteresowanie i czasem odrobinę sensacji.

Altra Olympus 3.0 / fot. runandtravel.pl

Buty polubiłem od pierwszego założenia. Między innymi za to, że są bardzo wygodne i stabilne, dobrze leżą i pasują do moich stóp. Olympus 3.0 możemy zaliczyć do butów, które od pierwszego razu sprawdzą się nawet podczas długiego wybiegania. Miałem okazję biegać w nich w różnych warunkach pogodowych i w zróżnicowanym terenie i jak dotychczas nie miałem sytuacji, w której musiałbym narzekać na przyczepność.

Biegając w Olympusach starałem się doszukiwać minusów czy mankamentów, które ożywiłyby moją recenzję. Niestety, na razie takowych nie odkryłem. Dotychczasowe pozytywne wrażenia podkreślające wygodę, dopasowanie, przyczepność sugerowałyby konkluzję, że są to buty uniwersalne. Zapewne wiele osób tak je zakwalifikuje i będą z nich zadowoleni. Ja w moim prywatnym zestawieniu umieszczę je na półce „buty na biegi ultra i na długie wycieczki biegowe”, gdzie przez wiele godzin stopa potrzebuje wygody i wsparcia.

Altra Olympus 3.0
Waga: 303 g / rozmiar 44,5
Drop: 0
Grubość podeszwy: 33 mm
Buty Altra Olympus 3.0 można kupić w sklepie Tricentre.pl >>> TU

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *