Co wy weganie w ogóle jecie? To chyba jedno z pytań, które Violetta Domaradzka oraz Robert Zakrzewski – weganie, biegacze, twórcy Run Vegan Team i organizatorzy Biegu Wegańskiego – najczęściej słyszą od „mięsożerców”, kiedy ucinają sobie z nimi pogawędki podczas biegu. Przyszedł więc czas, aby odpowiedzi na wszelkie pytania i wątpliwości zebrać w jednym miejscu. I tak powstała książka z przepisami kuchni roślinnej „Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”, autorstwa Violetty Domaradzkiej, Roberta Zakrzewskiego oraz Damiana Parola.
Na pierwsze śniadanie – szakszusza z tofu, na drugie – mus z kaszy jaglanej, banana i moreli. Na obiad zupa marchewkowa z imbirem i kolendrą, burgery z zielonej soczewicy z pieczarkami. Na deser wegańskie tiramisu. W międzyczasie małe co nieco… koktajl z gruszki, grejpfruta i siemienia lnianego, plastry buraka w oliwie truflowej i pasta z ziaren słonecznika. A na bieg – Batony Gediminasa Grinusa.
W książce znajdziemy kilkaset przepisów na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery, sałatki i pasty. Wszystkie przepisy zostały przeanalizowane przez dietetyka i stanowią zbilansowane źródło energii – każdy z przepisów uzupełniony jest o szczegółowe informacje na temat kalorii, zawartości tłuszczu, białka oraz węglowodanów. Znajdziemy również informacje o zawartości witamin i innych składników mineralnych. Po książkę może sięgnąć każdy, kto chce bliżej poznać kuchnię opartą wyłącznie na produktach roślinnych. My już sięgnęliśmy. Teraz czas na was.
Zapraszamy również na krótką fotorelację z premiery książki.