Jedną z głównych atrakcji Guara Somontano jest gastronomia, bazująca na najlepszych produktach, jakie okolica ma do zaoferowania. Planujesz start w Ultra-Trail Guara Somontano w Hiszpanii? Sprawdź, co i gdzie zjeść!
7.06.2024 r.
Somontano to okręg leżący w północno-wschodniej Hiszpanii, w Aragonii w prowincji Huesca. Tereny te znane są z winnic, wina własnej apelacji, a także zróżnicowanego i atrakcyjnego krajobrazu. Somontano to winnice, gaje oliwne na wzgórzach, łagodne góry oraz strome klify Sierra de Guara, wąwozy i skaliste szczyty. W takich okolicach od 2009 roku odbywa się UTGS, czyli Ultra-Trail Guara Somontano.
W dniach 28-29 września 2024 roku w Hiszpanii (Aragonia) odbędzie się 15. edycja (UTGS) Ultra-Trail Guara Somontano. W ramach imprezy biegacze mają do wyboru cztery dystanse: 17 km, 30 km, 50 km oraz 102 km. O tegorocznej edycji przeczytasz na Runandtravel.pl.
Przeczytaj również: Planujesz start w Ultra-Trail Guara Somontano w Hiszpanii? Sprawdź, jak dojechać i gdzie nocować.
Jakich lokalnych produktów i dań warto spróbować?
- młoda jagnięcina z Aragonii
- sery rzemieślnicze
- oryginalne chiretas
“Chiretas to domowa kiełbasa z flaków jagnięcych nadziewanych ryżem i kawałkami podrobów, takich jak serce, płuca i boczek. Kawałki te doprawia się czosnkiem, natką pietruszki, cynamonem, solą i pieprzem i gotuje w aromatycznym bulionie z warzywami i szynką. Rezultatem jest przysmak, który można jeść samodzielnie lub z innymi typowymi daniami aragońskimi, takimi jak migas, ternasco czy tortetas.
Chiretas wywodzi się z kuchni aprovechamiento, czyli takiej, która nie marnowała żadnego ze zwierząt po uboju. Jest to starożytne danie, którego początki sięgają średniowiecza i jest przekazywane z pokolenia na pokolenie w regionach Huesca, zwłaszcza w Ribagorza, Sobrarbe i Somontano. Są one również przygotowywane w niektórych częściach Katalonii, znane jako girella lub gireta”.
Więcej przeczytasz w linku >>> https://eatcampogrande.com/blogs/kitchen/aragonese-chireta
- kaszanka
- longanizas – kiełbasa podobna do chorizo
- chorizo (rodzaj pikantnej kiełbasy)
- warzywa takie jak karczochy, ogórecznik, endywia, papryka, szparagi i różowe pomidory z Barbastro
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- desery takie jak garrapiñadas (migdały w cukrze), sequillos (rodzaj pączka), Biarritzes, Flores de Barbastro, lody, nugat, prawdziwe Crespillos lub pastillo dyniowe
- ocet balsamiczny z wina Syrah
- sól kuchenna z Naval
- cenna czarna trufla
- kawior z jesiotra rzecznego Cinca
Wszystkie te produkty smakują wyjątkowo z winem pochodzącym z Somontano. Możemy spróbować również tradycyjnego anyżu lub różnych smaków likierów, w tym herbacianego, owocowego, kawowego i orujo. Polecamy spróbować również piwa rzemieślniczego.
- Bazę restauracji znajdziesz w linku >>> https://turismosomontano.es/en/organiza-tu-viaje/donde-comer/268-restaurants
- Bazę kawiarni znajdziesz w linku >>> https://turismosomontano.es/en/organiza-tu-viaje/donde-comer/269-cafeterias
Jesteś naszym Czytelnikiem? Dołącz do naszych Patronów i w ramach Patronite.pl wspieraj rozwój portalu ruandtravel.pl.
Kliknij w baner poniżej i poznaj szczegóły