7 czerwca 2024 By Slider, TRAVEL With 3718 Views

Planujesz start w Ultra-Trail Guara Somontano w Hiszpanii? Sprawdź, co i gdzie zjeść!

Jedną z głównych atrakcji Guara Somontano jest gastronomia, bazująca na najlepszych produktach, jakie okolica ma do zaoferowania. Planujesz start w Ultra-Trail Guara Somontano w Hiszpanii? Sprawdź, co i gdzie zjeść!


7.06.2024 r.

Somontano to okręg leżący w północno-wschodniej Hiszpanii, w Aragonii w prowincji Huesca. Tereny te znane są z winnic, wina własnej apelacji, a także zróżnicowanego  i atrakcyjnego krajobrazu. Somontano to winnice, gaje oliwne na wzgórzach, łagodne góry oraz strome klify Sierra de Guara, wąwozy i skaliste szczyty. W takich okolicach od 2009 roku odbywa się UTGS, czyli Ultra-Trail Guara Somontano.

W dniach 28-29 września 2024 roku w Hiszpanii (Aragonia) odbędzie się 15. edycja (UTGS) Ultra-Trail Guara Somontano. W ramach imprezy biegacze mają do wyboru cztery dystanse: 17 km, 30 km, 50 km oraz 102 km. O tegorocznej edycji przeczytasz na Runandtravel.pl.


Przeczytaj również: Planujesz start w Ultra-Trail Guara Somontano w Hiszpanii? Sprawdź, jak dojechać i gdzie nocować.


Jakich lokalnych produktów i dań warto spróbować?

  • młoda jagnięcina z Aragonii 
  • sery rzemieślnicze
  • oryginalne chiretas

“Chiretas to domowa kiełbasa z flaków jagnięcych nadziewanych ryżem i kawałkami podrobów, takich jak serce, płuca i boczek. Kawałki te doprawia się czosnkiem, natką pietruszki, cynamonem, solą i pieprzem i gotuje w aromatycznym bulionie z warzywami i szynką. Rezultatem jest przysmak, który można jeść samodzielnie lub z innymi typowymi daniami aragońskimi, takimi jak migas, ternasco czy tortetas.

Chiretas wywodzi się z kuchni aprovechamiento, czyli takiej, która nie marnowała żadnego ze zwierząt po uboju. Jest to starożytne danie, którego początki sięgają średniowiecza i jest przekazywane z pokolenia na pokolenie w regionach Huesca, zwłaszcza w Ribagorza, Sobrarbe i Somontano. Są one również przygotowywane w niektórych częściach Katalonii, znane jako girella lub gireta”.

Więcej przeczytasz w linku >>> https://eatcampogrande.com/blogs/kitchen/aragonese-chireta

  • kaszanka
  • longanizas – kiełbasa podobna do chorizo
  • chorizo (rodzaj pikantnej kiełbasy) 
  • warzywa takie jak karczochy, ogórecznik, endywia, papryka, szparagi i różowe pomidory z Barbastro
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • desery takie jak garrapiñadas (migdały w cukrze), sequillos (rodzaj pączka), Biarritzes, Flores de Barbastro, lody, nugat, prawdziwe Crespillos lub pastillo dyniowe 
  • ocet balsamiczny z wina Syrah 
  • sól kuchenna z Naval
  • cenna czarna trufla
  • kawior z jesiotra rzecznego Cinca

Wszystkie te produkty smakują wyjątkowo z winem pochodzącym z Somontano. Możemy spróbować również tradycyjnego anyżu lub różnych smaków likierów, w tym herbacianego, owocowego, kawowego i orujo. Polecamy spróbować również piwa rzemieślniczego.


Jesteś naszym Czytelnikiem? Dołącz do naszych Patronów i w ramach Patronite.pl wspieraj rozwój portalu ruandtravel.pl.

Kliknij w baner poniżej i poznaj szczegóły


Tags :

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *