4 października 2024 By GÓRY & ULTRA, Slider With 1079 Views

Dolomiti Extreme Trail 2025 [Włochy]

Włoski bieg górski Dolomiti Extreme Trail w Dolinie Zoldano (Val di Zoldo) przez dwanaście lat swojej historii urósł do festiwalu biegów górskich z 6 dystansami, nie tracąc przy tym swojego lokalnego i kameralnego charakteru. W 2025 roku do listy dołączy nowy bieg na dystansie 35 km.


4.10.2024 r.

Ekstremalnie trudny i ekstremalnie piękny – tak często określają ten bieg polscy biegacze, którzy co roku licznie przyjeżdżają do Forno di Zoldo. Zróżnicowane dystanse i trasy o różnych trudnościach dają każdemu miłośnikowi biegów górskich możliwość startu w Dolomitach.

Jeśli chcesz wystartować na Dolomiti Extreme Trail (6-8 czerwca 2025 r.), pobiec szlakami na których wygrywali: Marta Wenta czy Roman Ficek, na podium stawali: Natalia Tomasiak, Anna Kącka, Magdalena Bień, Jarek Zbozień, to już od 1 października 2024 r. możesz zapisać się na jeden z 6 dystansów Dolomiti Extreme Trail . Jeśli wybierasz się z rodziną, organizatorzy przygotowali również biegi dla dzieci.


DXT 11K

11-kilometrowa trasa to bieg na lekko, bez obowiązkowego wyposażenia, które wymagane jest na dłuższych dystansach. Zupełnie „na lekko” poznamy więc smak Dolomitów – zarówno górskiej natury, jak i śladów dawnego i współczesnego życia. Start biegu zlokalizowany jest w Forno di Zoldo. Szlakiem docieramy do małych wiosek, ukrytych przed większością turystów. Pierwszą wioską, do której dotrzemy jest Pralongo. Następnie trasa prowadzi do Colcerver, gdzie znajdziemy idealne połączenie wspaniałych widoków z klimatem starych domów. Dalej kierujemy się do Calchera. Trasa prowadzi potem w dół do Dont i tutaj ponownie łączy się z trasą 22 km. Czekają tutaj na nas drewniane tabià (budynki gospodarcze), kamienne domy, małe kościoły, które są prawdziwymi skarbami sztuki (wioski Villa, Astragal, Casal, Pieve, Campo).

  • Start: 8 czerwca 2025, godz. 8:30, Forno di Zoldo
  • Dystans: 11 km
  • Przewyższenie: 470 m+
  • Limit czasu: 4 godziny
  • Punkty odżywcze: 2
  • Opłata startowa: od 1 do 31 października 20€ / do 31 grudnia 25€ / do 28 lutego 30€ / do 30 kwietnia 35€ / do 18 maja 40€

DXT 22K

Organizatorzy zapowiadają 22 kilometry zaskakujących odkryć – nie tylko widoki skalistych górskich ścian , ale także małych, pięknych i unikatowych górskich wiosek. To bieg, która sprawi, że w kolejnym sezonie na pewno wybierzesz już dłuższy dystans w dolinie Val di Zoldo. Trasa zaczyna się w Forno di Zoldo i prowadzi wzdłuż starych szlaków mułowych. Ścieżkami docieramy do najpiękniejszych wiosek w dolinie. Pierwsza wioska to Pralongo. Stąd trasa prowadzi w górę do małego jeziora Vach, a następnie podąża stromo do zboczy Tamer – San Sebastiano, aby przeciąć trasę 103k, 72k i 53k. Przed osiągnięciem passo Duran trasa schodzi w dół do małej wioski Sottorogno. Wśród drewnianych tabià, kamiennych domów, małych kościołów, docieramy do wiosek Dont, Villa, Astragal, Casal, Pieve, Campo ze spektakularnym widokiem na szczyty otaczające dolinę. Jak piszą organizatorzy, „myśląc o trasie, jaką wybierzesz podczas kolejnej edycji DXT, dobiegasz do mety w Forno.

  • Start: 8 czerwca 2025, godz. 8:30, Forno di Zoldo
  • Dystans: 22 km
  • Przewyższenie: 1300 m+
  • Limit czasu: 4 godziny
  • Punkty odżywcze: 3
  • Opłata startowa: od 1 do 31 października 28€ / do 31 grudnia 35€ / do 28 lutego 40€ / do 30 kwietnia 45€ / do 18 maja 50€

DXT 35K

Organizatorzy proponują NOWĄ trasę by doświadczyć wszystkich uroków DXT i Val di Zoldo – zmian krajobrazu i wysokości ale bez najwyższych partii gór, które pozostają zarezerwowane dla trzech najdłuższych tras. Bieg zaczyna się w Forno di Zoldo i dalej trasą znaną z krótszych dystansów do Pradolino, potem do małego jeziora Vach. To już 6 km. Następnie 3 km pod górę ścieżką by dostać się pod ściany San Sebastiano. Następnie czeka nas zbieg najpierw do Dont. Potem małe wioski do Fusine gdzie na 17 km czeka na nas punkt odżywczy, po którym będzie 5 km podejście do Coi, dalej ścieżka do podnóża majestatycznej góry Pelmo. Dalej dołączamy do trasy 72K i 55K i zbiegamy do punktu odżywczego na 23 km – Passo Tamai. Następnie stromym podejściem na szczyt Punta (1950 m n.p.m..) gdzie czeka na nas spektakularny widok na Dolomity Zoldo, a następnie 6 km zbieg do Casal. Ostatnie 2 km to bieg asfaltem przez wioski Bragarezza, Prą, Sommariva i Campo na metę w Forno.

  • Start: 7 czerwca 2025, godz. 9:00, Forno di Zoldo
  • Dystans: 35 km
  • Przewyższenie: 2000 m+
  • Limit czasu: 8 godziny
  • Punkty odżywcze: 4
  • Punkty ITRA: 2
  • Opłata startowa: od 1 do 31 października 40€ / do 31 grudnia 55€ / do 28 lutego 70€ / do 30 kwietnia 85€ / do 18 maja 90€

DXT 55K

Historyczna można powiedzieć trasa, która zapoczątkowała DXT w 2013 roku.

Bieg rozpoczyna się w Zoldo prowadzi pod S.Sebastiano – Tamer w kierunku przełęczy Duran (1605 m n.p.m.) na 17-kilometrze biegu. To tutaj zaczyna się jeden z największych masywów skalnych rozwijający się w kierunku północnym wraz ze szczytami Moiazza i Civetta aż do Coladi (2135 m n.p.m.) na 27,5 km biegu, gdzie znajduje się punkt odżywczy. Kolejny etap trasy prowadzi u podnóży odosobnionej i imponującej góry Pelmo aż do Staulanza (1766 m n.p.m.) na 37 km, gdzie znajduje się punkt odżywczy. Po przejściu przez Tamai (1715 m n.p.m.) na 43,5 km (punkt odżywczy), szlak dociera do spektakularnego punktu widokowego Monte Punta (1952 m n.p.m.) na 47 km. Kierując wzrok na południe można podziwiać Bosco Nero i Spiz di Mezzodi. Dalej już tylko długi 6 km zbieg do Casal i dwa kilometry asfaltową drogą na metę w Forno.

  • Start: 7 czerwca 2025, godz. 5:00, Forno di Zoldo
  • Dystans: 55 km
  • Przewyższenie: 3800 m+
  • Limit czasu: 15 godziny
  • Punkty odżywcze: 7
  • Punkty ITRA: 3
  • Opłata startowa: od 1 do 31 października 70€ / do 31 grudnia 85€ / do 28 lutego 105€ / do 30 kwietnia 120€ / do 18 maja 130€

DXT 72K

Trasa z Zoldo po 2 km asfaltem przechodzi w dziką zalesioną trasę. Następnie wymagającymi ścieżkami w kierunku Sturlon di Corina aż do Casera Corniga gdzie znajduje się punkt odżywczy, by po ok 15 km osiągnąć Forcella Piccola, miejsce wejścia do Parku Narodowego Dolomity Bellunesi. Kontynuujemy bieg – a raczej wspinaczkę – wzdłuż podnóża szczytów Tamer – S.Sebastiano. Następnie docieramy aż do przełęczy Duran na 30 km biegu, gdzie w schronisku St.Sebastian (1605 m n.p.m.) znajduje się drugi punkt odżywczy. To tutaj zaczyna się jeden z największych masywów skalnych rozwijający się w kierunku północnym wraz ze szczytami Moiazza i Civetta. Na biegaczy czeka ekscytujący widok efektownie prezentującego się masywu Wielkiej Civetty, który będzie im towarzyszył aż do schroniska Coldai (2135 m n.p.m.) na 43,8 km trasy. Kolejny etap prowadzi u podnóży odosobnionej i imponującej góry Pelmo aż do Passo Staulanza (1766 m n.p.m.), gdzie znajduje się punkt odżywczy (54 km). Następnie trasa biegnie u podnoża Monte Pelmo, czekają więc na nas jedne z najbardziej fascynujących i wyjątkowych widoków na Dolomity. Opuszczając pastwiska u podnóża Pelmo i trasę 103 km, zbiegamy w dół do przełęczy Tamai, gdzie na 62 km znajduje się kolejny punkt odświeżania. Następnie czeka podbieg/podejście na punktu widokowego – Monte Punta (66 km/ 1952 m+). Dalej już tylko 6 km zbieg do Casal, skąd czeka nas ostatni asfaltowy odcinek do mety w Forno.

Zwycięzca DXT 72K otrzyma pakiet zapewniający przelot i start w biegu Bromont Ultra w Kanadzie.

  • Start: 7 czerwca 2025, godz. 5:00, Forno di Zoldo
  • Dystans: 72 km
  • Przewyższenie: 5500 m+
  • Limit czasu: 21 godziny
  • Punkty odżywcze: 9
  • Punkty ITRA: 4
  • Opłata startowa: od 1 do 31 października 90€ / do 31 grudnia 110€ / do 28 lutego 130€ / do 30 kwietnia 145€ / do 18 maja 155€

DXT 103K

Trasa DXT 103k to słynna trasa, która okrąża Dolinę Val di Zoldo. Bieg rozpoczyna się w Forno di Zoldo w otoczeniu pasma górskiego Spiz di Mezzodì i prowadzi aż do Pramper (1875 m n.p.m.) na terenie Parku Narodowego Dolomiti Bellunesi, gdzie w schronisku Pramperet znajduje się pierwszy punkt odżywczy. Jest to ok. 15 km biegu. Ze schroniska kontynuujemy bieg – a raczej wspinaczkę – wzdłuż podnóża szczytów Tamer – S.Sebastiano aż do jeziora Vach. Na tym odcinku trasa najdłuższego dystansu łączy się z trasą 53 km. Biegniemy aż do przełęczy Duran na 28,2 km biegu, gdzie w schronisku St. Sebastian (1605 m n.p.m.) znajduje się kolejny punkt odżywczy. To tutaj zaczyna się jeden z największych masywów skalnych rozwijający się w kierunku północnym wraz ze szczytami Moiazza i Civetta. Na biegaczy czeka ekscytujący widok efektownie prezentującego się masywu Wielkiej Civetty, który będzie im towarzyszył aż do schroniska Coldai (2135 m n.p.m.) na 43,8 km trasy. Kolejny etap prowadzi u podnóży odosobnionej i imponującej góry Pelmo aż do Passo Staulanza (1766 m n.p.m.), gdzie znajduje się punkt odżywczy (54 km). Kolejne punkty odżywcze to Zoppè di Cadore (1462 m n.p.m.) na 66 km biegu oraz w schronisku Talamini (1582 m n.p.m.) na 70 km biegu. Stamtąd biegacze docierają do Reinhold Messner Mountain Museum, które mieści się w forcie zbudowanym w okresie I wojny światowej, na szczycie Monte Rite (2181 m n.p.m.). To 76 km biegu z kolejnym punktem odżywczym. Na 90 km, w schronisku CaseraBosconero znajduje się kolejny, już 12 punkt odżywczy. Stamtąd – podziwiając Spiz di Mezzodi, czyli dwie góry stanowiące ukoronowanie doliny. Na koniec przyrodniczą ścieżką Fagarè biegacze docierają do mety w Forno.

Zwycięzca DXT103K otrzyma pakiet zapewniający przelot i start w biegu El Cruce w Argentynie. Oba biegi są częścią projektu marki Saucony – Project Peak.

  • Start: 6 czerwca 2025, godz. 22:00, Forno di Zoldo
  • Dystans: 103 km
  • Przewyższenie: 7150 m+
  • Limit czasu: 30 godziny
  • Punkty odżywcze: 13
  • Punkty ITRA: 5
  • Opłata startowa: od 1 do 31 października 120€ / do 31 grudnia 140€ / do 28 lutego 160€ / do 30 kwietnia 180€ / do 18 maja 195€

Link do zapisów na Dolomity Extreme Trail >> https://www.dolomitiextremetrail.com/en/registration


Jesteś naszym Czytelnikiem?
Dołącz do naszych Patronów i w ramach Patronite.pl wspieraj rozwój portalu ruandtravel.pl.

Tags : , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *