5 maja 2016 By RUNSTYLE, RZECZY With 4653 Views

Dieta i trening, czyli co jeść przed, w trakcie i po treningu.

„Dieta i trening. Jak zdrowo budować siłę i wytrzymałość” Katarzyny Biłous to nowa pozycja wydawnicza wydawnictwa Samo Sedno skierowana zarówno do biegaczy, jak i do osób, które do swoich treningów włączają jazdę na rowerze czy też pływanie.

Autorka, dyplomowany specjalista dietetyk oraz trener żywienia w dyscyplinach wytrzymałościowych, prezentuje w książce nie tylko zagadnienia teoretyczne dotyczące takich tematów jak np. ciało sportowca czy też rola, jaką w diecie osób uprawiających sport odgrywają składniki odżywcze, ale również wskazówki praktyczne.

W codziennym sposobie odżywania sportowców wytrzymałościowych nie należy skupiać się wyłącznie na dostarczaniu odpowiedniej ilości energii, lecz także na komponowaniu posiłków o prawidłowej zawartości składników odżywczych, w tym białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych. Poradnik obejmuje więc również wskazówki związane ze sposobem odżywania zarówno przed treningiem oraz w jego trakcie, na zawodach i po ich zakończeniu. Autorka podpowiada również, jak samodzielnie stworzyć indywidualny plan żywieniowy dostosowany do potrzeb oraz jakie strategie żywieniowe zastosować podczas maratonu, ultramaratonu czy też triathlonu. Samodzielny rozdział stanowią również informacje dotyczące tak ważnego w przypadku uprawiania sportu nawadniania.

W książce znajdziemy również informacje dotyczące zakresu podstawowych badań, jakim powinna poddać się każda osoba uprawiająca sport wytrzymałościowy. Omówione także zostały nie tylko przeciwwskazania do uprawiania sportów wytrzymałościowych, ale również wskazówki jak trenować, kiedy doskwierają nam takie choroby jak astma czy też cukrzyca.

Tags : , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *